Het wijngoed

GarofoliGarofoli is het oudste wijnhuis in de Marken en verbouwt haar wijnen op de hellingen van de Monte Conero, aan de Adriatische kust ten zuiden van de oude havenstad Ancona. De broers Garofoli produceren jaarlijks ruim 2.000.000 flessen uitstekende wijn van de montepulciano en de verdicchiodruiven. Met menig wijn vallen ze in de prijzen, onder meer in de Gambero Rosso.

De wijn

Het is dankzij deze wijn dat het wijnhuis Garofoli zijn naam en faam gekregen heeft. Podium scoorde reeds meer dan tien maal de hoogste onderscheiding van 3 glazen “Tre Bicchieri” in de Italiaanse wijngids “Gamberro Rosso”.

De wijn rijpt gedurende 6 maanden op de gistcellen in stalen tanks en krijgt regelmatig batonnage, waardoor hij wint aan diepte en elegantie. Deze topverdicchio, van de wijngaard in Montecarotto, heeft aroma’s van honing en acacia. Een stevige, mondvullende wijn met een mooie structuur, aciditeit en licht zilte mineraliteit. Een kleine anijstoets verrijkt de afdronk, met daar bovenop dat fijn botertoetsje. Een wijn die, zo leert een verticale proeverij van deze Podium, minstens drie jaar nodig heeft om tot volle kracht te komen. Maar nadien nog een decennium lang in superconditie blijft. Bijzondere wijn voor een bijzondere prijs. Het is deze wijn die de reputatie van de Verdicchio druivensoort opnieuw in een positief daglicht heeft weten te zetten.