Het wijngoed

ZenatoAl sinds jaren is het domein van Santa Cristina eigendom van de familie Zenato. Het domein bevindt zich op zo’n 25 km ten westen van de Noord-Italiaanse stad Verona, in de provincie Veneto. De wijngaarden beslaan 40 ha. en liggen op de beste percelen van het Lugana-gebied. De optimale ligging t.o.v. de zon, de ideale bodemsamenstelling, voldoende regenval en de relatief lage nacht-temperatuur zorgen ervoor dat de druiven hier zeer goed en gelijkmatig rijpen en dus bij uitstek geschikt zijn voor de produktie van kwalitatief hoogwaardige wijnen.

Het bedrijf van de familie Zenato is gelegen in San Benedetto aan het Gardameer, in de provincie Veneto. Dit gebied is naar volume het grootste produktiegebied van DOC-wijnen van Italie. Het bedrijf wordt geleid door Sergio Zenato in samenwerking met zijn zoon Alberto en zijn dochter Nadia, dus het betreft hier nog een echt familiebedrijf. Met name de laatste jaren worden de wijnen van Zenato overladen met medailles en fantastische recensies, wat er toe leidt dat ze hun wijnen zeer gemakkelijk afzetten.

De wijn

Lugana wordt geproduceerd in een klein gebied ten zuiden van het Gardameer, op de grens van Lombordije en Veneto. Het is een wijn die teruggaat tot Romeinse tijden, maar die pas de laatste 15-20 jaar ook buiten de regio populair is geworden.

De Lugana Santa Cristina van Zenato is afkomstig van wijnstokken van ruim 25 jaar oud, uit de Cru-wijngaard Massoni. Deze wijngaard heeft een unieke ligging en een bijzondere bodemstructuur, die garant staat voor wijnen van topkwaliteit. De Lugana uit de wijngaard ‘Massoni’ behoort tot de mooiste witte wijnen van het gebied.

De Lugana Santa Cristina is strogeel van kleur, met groenige reflecties. In het glas heeft de wijn een intens bloemig en fruitig aroma. Hierbij voeren vooral citrusaroma’s de boventoon. In de volgende laag zijn ook nootachtige tonen te ontdekken. De smaak is fris en complex, waarbij de zuurtjes mooi in harmonie zijn en niet overheersen. De afdronk is aanhoudend.

De druiven voor deze Lugana worden in de 2e helft van september geoogst. Na de persing wordt de wijn 15 tot 20 dagen vergist in roestvrijstalen vaten. De wijn wordt ook gerijpt in roestvrijstalen vaten, voor een periode van 5 maanden. Daarna rijpt de wijn nog circa 3 maanden op fles.

De Lugana Santa Cristina is een wijn die uitstekend combineert bij verschillende gerechten met vis. Ook erg lekker bij asperges!