Het wijngoed

FalescoFalesco is een betrekkelijk jong wijnhuis. Het werd opgericht in 1979. Het wijnbedrijf stelde zich ten doel de autochtone, eigen druivenrassen van de streek weer aan te planten en in ere te herstellen. Het ging om oude rassen, die al in de Romeinse tijd voor de wijnbouw werden gebruikt. Een van de rassen die opnieuw werden aangeplant was de Roscetto, een druif die in antieke tijden bekend stond om zijn goede wijnen. Deze druif werd gevonden op een fraaie helling bij het Lago di Bolsena, de Poggio dei Gelsi. Deze wijngaard werd helemaal opnieuw beplant met dit soort antieke druivenrassen. Tien jaar na de aanplant, in 1989, kwam de wijngaard met een product dat klaar was om apart gebotteld te worden onder de eigen naam, Poggio dei Gelsi. In korte tijd heeft deze bijzondere witte wijn een grote naam verworven. Daarnaast wordt een aparte wijn gemaakt op basis van de lokale grecchetto–druif.

Bij de aanplant van de druiven wordt bijzonder gelet op de kwaliteit van de wijngaard. Uitsluitend de beste grond wordt uitgekozen. De dichtheid van de aanplant van de stokken is hoog, omdat dit een garantie is voor een goede kwaliteit van de wijnen. Als er teveel aan de stokken hangt, wordt in de loop van de zomer een groene oogst uitgevoerd, waarbij een deel van de druiven wordt weggeknipt en op de grond wordt gegooid. Dit in combinatie met de modernste wijnmaaktechnieken in een moderne, recentelijk opgebouwde wijnkelder, levert wijnen op van een hoge kwaliteit, zowel bij rood als bij wit.

De wijn

Est! Est!! Est!!! di Montefiascone is de naam van een wijn uit Montefiascone in Latium, Italië, veertien kilometer van Viterbo. Het is een witte wijn, gemaakt van de druivensoorten Trebbiano en Malvasia, die vooral bekend is vanwege de bijzondere herkomst van de naam.

In het jaar 1111 reisde de Duitse bisschop Johannes Fugger met een groot gezelschap naar Rome om daar de kroning van keizer Hendrik V bij te wonen. Fugger stuurde zijn knecht Martin vooruit om alvast een geschikte herberg te vinden. Hij sprak met hem af dat Martin, wanneer hij een goede herberg gevonden had “Est” (“hier is het”) op de deur zou schrijven. Schonk de herberg bovendien ook nog goede wijn, dan zou hij “Est! Est!” op de deur schrijven. Even voor Montefiascone zag de bisschop evenwel een herberg waar op de deur was geschreven: “Est! Est!! Est!!!”. Hoewel dit niet was afgesproken, begreep Fugger hier te maken te hebben met een uitzonderlijke herberg waar uitzonderlijke wijn werd geschonken.

Fugger is nooit in Rome aangekomen. Hij verbleef drie jaar lang in Montefiascone en dronk zich letterlijk dood. Hij werd begraven in Montefiascone. Hij liet zijn hele vermogen na aan de stad Montefiascone. Op zijn grafsteen staat nog steeds te lezen: “Est Est Est Propter nimium est hic Io Defuk Dominus meus mortuus est” , hetgeen betekent: “Est Est Est, na een overdaad aan Est is mijn meester Johannes Fugger hier gestorven”.

Herkomst: Azienda Agricola Falesco, Lazio, Italië

Druivenras: Trebbiano, Malvasia, Roscetto

Geur: Bloemige, open geur, een vleugje hars, pijnbomen, lindebloesem, amandelen en honing.

Smaak: Een levendige en frisse smaak, die ook de nodige kracht heeft.