Het wijngoed

FirriatoDe wijngaarden zijn gelegen nabij Trapani – Tenuta Borgo Guarini. De bodem van de wijngaard is zand, lichte grond met veel klei en stenen.

De wortels van de stokken gaan diep in de kleiachtige aarde, waardoor de druiven mooi kunnen groeien en voortreffelijk kunnen rijpen, vooral ook omdat zij in staat zijn voldoende vocht uit de grond te halen.  De druiven worden eind september met de hand geplukt en hierna zacht geperst. Na de persing ondergaan de druiven de fermentatie onder een gecontroleerde temperatuur, in stalen vaten.  De verdere ontwikkeling van de wijn geschiedt gedurende een aantal maanden in stalen vaten, waarna de wijn wordt gebotteld.

De wijn

Net als de nero d’avola voor rood is de grillo voor wit een van de druiven die het eigen karakter van Sicilië perfect onderstreept. Bij wit is overigens niet te zeggen dat een bepaalde druif de bekendste is.

Grillo heeft wel enige bekendheid, maar dat kan ook worden gezegd van insolia. Beide druiven vormen, samen met de catarratto, de basis voor de klassieke Marsala wijnen. En alledrie worden ze nu gebruikt voor het maken van droge witte wijnen. De grillo voor deze wijn van Firriato, een bedrijf dat in nog geen dertig jaar is uitgegroeid tot een vaste waarde, komt ook van het westen van Sicilië. Grillo is perfect geschikt voor dit klimaat, en kan zelfs onder de warme omstandigheden hier zijn zuren perfect vasthouden. En dat maakt het verschil, want dat geeft deze wijn spanning. Hij wordt opgevoed zonder hout, maar wel zo’n drie maanden op de fijne lie.

In de neus geeft de wijn een mooi en intens boeket met een delicate complexiteit, frisse citrus, meloen, amandelen en lavendel. De smaak is zacht, elegant, fris, levendig fruit en een knapperige mineraliteit.