Het wijngoed

CarvineaBeppe di Maria bezit sinds 2002 in Carovigno het wijngoed Carvinea, een kleine 30 km ten westen van Brindisi, gelegen midden in een adembenemend landschap aan de Middellandse Zee. Aanvankelijk renoveerde hij zijn statige 15e-eeuwse boerenhoeve. Vervolgens beplantte hij de omliggende 9 ha met overwegend niet-lokale druivensoorten. Vooral montepulciano, aglianico en de internationale ster petit verdot worden bij Carvinea geteeld, evenals de autochtone druivensoort negroamaro. De opbrengsten worden op alle percelen consequent gereduceerd. Naast het harde werken in de wijngaard bouwde de eigenaar di Maria een moderne wijnmakerij. Bij de bereiding krijgt hij hulp en advies van de ster-wijnmaker Riccardo Cotarella. Dankzij het harde werken veroverde Carvinea in een stormachtig tempo roem in de Alto Salento . “De wijnmakerij van Beppe di Maria is nog jong en ondanks de voortdurende uitbreiding van het assortiment is men er al in geslaagd om een verbluffend constant kwaliteitsniveau te bereiken”, schrijft de Italiaanse wijnbijbel Gambero Rosso, die regelmatig de vlaggenschepen Frauma, Sierma‚ Negroamaro en Merula met de drie glazen bekroont.

De wijn

De jaargang 2011 Merula is bereid van 100% montepulciano. De druivenstokken zijn 8 jaar oud, groeiden op 70 m boven zeeniveau, het terroir bestaat hieruit kalkhoudende tufstaan. Er groeien hier ongeveer 4500 druivenstokken per hectare. De handmatige oogst vond plaats in de laatste dagen van september en duurde tot in de eerste oktoberweek. De wijn rijpte 8 tot 10 maanden in vaten van Frans eikenhout. Daarna rijpte de wijn nog eens 15 maanden op de fles. Intense en diepe robijnrode kleur; noties van bessen, zoethout en donkere chocolade, met lichte minerale tonen. In de mond heeft men noties van mint.

*Minimaal 6 flessen