Het wijngoed

Cà dei FratiCà dei Frati kan worden terug getraceerd tot het jaar 1782, waar een document verwijst naar ‘een huis met een wijnkelder op het land van Sermion, met de benaming ‘huis van de broeders’ (dei Frati). In 1939 verhuisde Felice Dal Cero nadat hij het potentieel van het gebied in kaart had gebracht en begon hier met het her-aanplanten van wijngaarden. 30 jaar hard werken in het veld en in de kelder zorgden voor de uiteindelijk erkenning: In 1969 werd de DOC Lugana opgericht en vanaf dat moment kon de eerste Lugana Casa dei Frati door zoon Pietro worden gebotteld. Pietro en zijn vrouw Santa Rosa dragen nu het stokje over aan hun 2 zonen Igino, Gian Franco en Dochter Anna Maria. Zij managen nu Cà dei Frati met dezelfde passie en vastberadenheid als hun ouders.

Bij het wijnmaken wordt duidelijk gekeken naar de expressie van de diverse terroir’s en wordt elke wijngaard derhalve apart uitgevinifieerd. Men bezit 20 hectaren wijngaarden met een grote diversiteit aan verschillende terroir’s: veel leem met een hoog gehalte aan kalk en minerale zouten. Door de aanwezigheid van veel kiezel is hier sprake van een goede doorlatendheid van de bodem. Dit zorgt ervoor dat de druiven optimaal kunnen rijpen. Van groot belang is ook de Pelér wind die voor een grote temperatuur verschillen op korte termijn zorgt wat een positieve uitwerking heeft op de aromawerking van de druif. De grote hoeveelheid water van het Garda meer werkt op zijn beurt weer als een regulator tegen te grote verschillen tussen de verschillende seizoenen. Kortom, een plekje met een heerlijk (haast) Mediterraan microklimaat.

Buiten de Trebianno druif is men bij Cà dei Frati ook zeer intensief bezig met de aanplant van internationale bekende druivensoorten als Chardonnay en Sauvignon Blanc welke op hun beurt in blends gebruikt worden.

De wijn

Verbazingwekkende donkere intense kleur, die je niet verwacht voor een Noord-Italiaanse wijn. Diepe paarse kleur met schakering van blauw. Directe impact in de neus met veel kersen, echter ook met duidelijk ander zwart fruit zoals bosbessen en cassis. Op de achtergrond speelt duidelijk de cederimpressie van de cabernet sauvignon een toontje mee. Lekker zwoel en zoetig mede door Kirsch (eau de vie) aroma’s, wilde kruiden. Een stevige smaakindruk met veel krokant zwart fruit. Ook hier veel kers. Een Cotes du Rhone achtige wijn in een Italiaans jasje. Lekker rijp fruit (kers) met prettige zuren creëren een mooie balans in de wijn. Soepele wijn door zachte, matig aanwezige tannines. Een lange afdronk door hoge smaakintensiteit.

*Minimaal 6 flessen