Het wijngoed

Le CincioleBegin negentiger jaren besloten Valeria en Luca Orsini dat het tijd was om hun leven drastisch te veranderen. Ze hadden meer dan genoeg van het hectische Milaan waar ze toen woonden en zochten een nieuw thuis in de heuvels van Toscane. Toen ze hoorden dat ‘le Cinciole’ te koop was, aarzelden ze niet lang en namen de gebouwen en de omliggende wijngaarden over. Na een moeizame start in het rampjaar 1992, in heel Toscane was de oogst toen compleet verregend, begon hun ster gestaag te rijzen. Het domein beslaat 30 hectare, waarvan er nu 13 met druiven zijn aangeplant. De hoofdmoot wordt gevormd door de traditionele sangiovese, canaiolo, cabernet-sauvignon en syrah zijn in totaal met circa 10% vertegenwoordigd. De gaarden liggen relatief hoog op 400 – 450 meter en de bodem bestaat uit kiezeltjes, zand en kalk. Dit zorgt ervoor dat hun wijnen –zelfs in warme jaren- slank en verfijnd zijn.

De wijn

Dit is een Chianti Classico op zijn best: zwoele en complexe aroma’s van aalbessen, vuursteen, wat gedroogde theeblaadjes, kaneel en viooltjes. Ongelooflijke pure Sangiovese smaken van zwarte kersen, braambessen, vioolsnoepjes en wat aardse toetsen. De naam “Le Cinciole” verwijst naar de oude Romeinse plaats vlakbij hun wijngaarden en dat naar alle waarschijnlijkheid “Le terre di Quintius” (land van Quintius) betekent.

De druiven worden zorgvuldig geselecteerd en met de hand geplukt, fermentatie in betonnen kuipen gedurende 15 dagen met temperatuurcontrole. De wijn wordt vervolgens gedurende 12 maanden gerijpt in Franse eiken vaten van middelgrote capaciteit (20hl).

*Minimaal 6 flessen