Maagdelijk wit op het bord doet hij in niets meer denken aan het enigszins onooglijke dier dat hij ooit was. Een beauty in disguise. De mooie witte kleur, de duidelijk zichtbare textuur: een schoonheid. Zowel om te zien als om te eten. Het witte, stevige vlees van de zeeduivel heeft een milde, wat zoetige smaak. Deze kunt u extra benadrukken door een opengesneden vanillestokje bij de vis in de oven te leggen.  

Aan de slag

In ruim 45 minuten tijd heeft u dit gerecht voorbereid!

Saffraansaus

Pel en snipper de sjalotten. Fruit tot ze glazig zijn en voeg dan de saffraan toe. Laat 10 seconden meefruiten. Blus af met de witte wijn en laat tot de helft inkoken. Schenk de bouillon en slagroom erbij, breng aan de kook en laat circa 5 minuten zachtjes koken. Voeg zout en peper toe en pureer de saus met de staafmixer. Schenk door een zeef in een schone pan en houd de saus warm op laag vuur.

Zeeduivel

Verwarm de oven voor op 125 °C. Snijd de zeeduivelfilet in plakken van 3-4 millimeter dik. Leg ze naast elkaar op een met olijfolie ingevette ovenplaat. Zet de plaat in de oven en laat in circa 5 minuten warm en gaar worden. Voeg eventueel een vanillestokje en een paar hele teentjes knoflook toe voordat de zeeduivel de oven in gaat.

Witlof

Neem een brede pan en verwarm hierin het sinaasappelsap. Roer de boter erdoor wanneer het sap tot een derde is ingedampt. Pluk de blaadjes van de bladpeterselie en dragon en snijd ze grof. Halveer de stronkjes witlof en verwijder een stukje van de kern. Snijd de helften in smalle repen. Voeg de witlof toe aan de sinaasappelsaus en glaceer 2-3 minuten. Roer de peterselie en dragon erdoor en verwarm 30 seconden mee. Breng op smaak met een beetje zeezout en witte peper uit de molen.

Aan tafel

Verdeel de witlof in het midden van (voorverwarmde) borden kriskras op elkaar. Verdeel de plakjes zeeduivel over de witlof. Lepel de saffraansaus rondom de witlof. Lepel de overgebleven sinaasappelstroop over het gerecht.

Ingrediënten

Saffraansaus
100 g sjalotten
4 el olijfolie
1  flinke pluk saffraan
200 ml droge witte wijn
150 ml visbouillon (of kruiden- of groentebouillon)
350 ml slagroom

Zeeduivel
600 g zeeduivelfilet

Witlof
200 ml sinaasappelsap
1 kleine bos bladpeterselie
1 kleine bos dragon
2 el roomboter
6 stronkjes witlof

Boodschappenlijst Zeeduivel

Wijnen

TIP 1 I’ve Got A Feeling…Regaleali Bianco 2014

De Regaleali Bianco is een strak droge witte wijn van één van de beroemdste wijnhuizen van Sicilië, Tasca de Almerita. De Regaleali Bianco is een bijzonder glas witte wijn, heerlijk verfrissend en elegant, sappig met heerlijk wit fruit en wat citrus. In combinatie met de zeeduivel wordt dat een mooie avond…

TIP 2 So in love with you…Lugana I Frati 2014

Rijke frisse, lichtgele wijn met de smaak van abrikozen en amandelen en een complex aroma van witte vruchten en hints van bloemen. De overtreffende trap van lekker!

Boodschappenlijst

Hier kunt u de boodschappenlijst downloaden van het gerecht
Zeeduivel met saffraansaus

Boodschappenlijst Zeeduivel