Met dit gerecht laten we de liefhebbers van tonijn genieten van deze heerlijke vis in maar liefst drie verschillende variaties. En we kunnen vast verklappen….wij konden niet kiezen. Stuk voor stuk even lekker en verfijnd. We zijn benieuwd naar jouw favoriet!

Aan de slag

Carpaccio van tonijn met sojasaus
Snijd een stuk van de tonijn met een scherp mes in flinterdunne plakjes. Roer in een kommetje Japanse sojasaus, witte wijn, honing en (sesam)olie door elkaar. Verdeel in twee gelijke porties. Voeg bij één de wijnazijn toe. Dit is de saus voor bij de carpaccio.

Tartaar van tonijn met wasabisaus
Snijd een stuk van de tonijn en maak hier tartaar van door dit in kleine blokjes te snijden. Meng deze met crème fraîche, gehakte kruiden (zoals bieslook en peterselie), kappertjes, sjalot, Japanse sojasaus, zout en peper. Dek af met folie en zet in de koelkast tot gebruik. Meng de mayonaise met de wasabi.

Gegrilde tonijn met paprikacrème
Leg sesamzaadjes in een dunne laag op een bord. Verdeel het laatste stuk tonijn in gelijke delen en bestrijk de zijkanten met het resterende sojasausmengsel (zie carpaccio). Druk deze vervolgens in de sesamzaadjes. Verhit olijfolie in een koekenpan totdat deze goed heet is. Leg de stukken tonijn in de pan en schroei ze dicht. Zet de oven op grillstand en grill de rode paprika zwart. Haal de paprika uit de oven, verpak luchtdicht en laat een kwartiertje afkoelen. Ontvel de paprika en pureer tot er een mooie gladde crème ontstaat. Voeg zout en peper toe.

Op het bord
Op een groot bord komen de drie verschillende bereidingen stuk voor stuk goed tot hun recht. De tartaar is wellicht het minst mooi om te zien, maar door deze op een bedje van wakame (zeewier) op een amuselepel te presenteren – met een topping van een klein beetje wasabisaus en wat zalmeitjes – krijgt ook de tartaar de uitstraling die recht doet aan de smaak….grandioos!

Ingrediënten

Op basis van 4 personen. Voorbereidingstijd 30 minuten

Wijnen

Ascheri Langhe Arneis
Deze witte druif wordt alleen in Piëmonte verbouwd. De Arneis levert een elegante witte wijn. Geur van vers fruit en bloemen. Heerlijk fris met een mooie structuur en een lange afdronk. http://localwineandfood.nl/wijnen/witte-wijn/langhe-arneis-ascheri/

Garofoli Podium Verdicchio
De wijn heeft aroma’s van honing en bloesem. Een stevige, mondvullende wijn met een mooie structuur, verfijnde zuren en lichte ziltigheid. http://localwineandfood.nl/wijnen/witte-wijn/verdicchio-podium-2012-garofoli-marken/