Het knisperknapperige en lichtzoutige van het amandellaagje gevolgd door het stevige en oh zo smaakvolle van de tarbot. De perfecte metgezel: botersaus met een licht zuurtje…kan een gerecht ook té lekker zijn?

Aan de slag

In een uurtje tijd heeft u dit gerecht voorbereid!

Botersaus

Pel en snipper de sjalot en doe deze samen met de wijn, azijn, tijm en laurier in een sauspan. Breng aan de kook en laat het vocht verdampen. Roer nu de room erdoor, breng opnieuw aan de kook en laat tot de helft inkoken. Zet nu het vuur laag en klop 150 gram koude boter stukje voor stukje door de saus. De saus mag niet gaan borrelen anders schift deze. Giet de saus door een fijne zeef en voeg bieslook, citroensap, zout en peper toe. Houd de saus warm (au bain marie).

De tarbotfilets

Verwarm de grill voor. Dep de filets droog en bestrooi met zout en peper. Bak de filets tot ze net gaar zijn (circa 2-3 minuten per zijde) in een grote koekenpan op middelhoog vuur in olie en een klontje boter. Leg ze nu in een ovenschaal en laat een paar minuutjes afkoelen.

Het amandellaagje

Meng de broodkruimels en amandelen met een eetlepel gesmolten boter. Bestrijk de bovenkant van de tarbotfilets met eigeel en verdeel hierover vervolgens het amandelmengsel. Plaats de ovenschaal in de oven en grill 3-4 minuten, tot ze goudbruin zijn.

Aan tafel

Leg de filets op een mooi bord en cirkel de botersaus er met een lepel omheen. Decoreer eventueel met nog wat losse geroosterde amandelen.

Ingrediënten

4 tarbotfilets, elk van ca. 175 gram

Voor de amandellaag:
2 eetlepels olijfolie
1 klont ongezouten boter
4 eetlepels verse broodkruimels
75 gram blanke amandelen, fijngehakt
1 eetlepel ongezouten boter, gesmolten

Voor de saus:
5 eetlepels droge witte wijn
2 eetlepels appelazijn
2 fijngesneden sjalotjes
3 takjes verse tijm
2 laurierblaadjes
5 eetlepels dikke kookroom
150 gram ongezouten boter, gekoeld en in blokjes
3 eetlepels verse bieslook, gesneden
2 theelepels citroensap
zout en gemalen peper naar smaak

Boodschappenlijst Tarbot

Wijnen

TIP 1 The more I see you…Gavi 2014

In de neus een fraaie rijpheid, peer, appel, citrus en wat stro. In de mond een fris droge aanzet met rijpe peer en appel, gevolgd door prachtige zuren en mineraligheid die zorgen voor een zeer lange, sappige afdronk.

TIP 2 Hopelessly devoted to you…Podium 2012 Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore

De wijn heeft aroma’s van honing en bloesem. Een stevige, mondvullende wijn met een mooie structuur, verfijnde zuren en lichte ziltigheid. Een wijn om van te houden.

Boodschappenlijst

Hier kunt u de boodschappenlijst downloaden van het gerecht
Tarbot met amandellaagje

Boodschappenlijst Tarbot