Prachtig in al zijn eenvoud, kabeljauw uit de Noordzee, Hollandse garnalen, wilde spinazie en een mooie witte wijnsaus. Niet héél veel kleur op het bord maar qua smaak bijzonder kleurrijk en veelzijdig.
Echt Holland-waardig dus, dit gerecht. Want; doe maar gewoon…

Aan de slag

Voor 4 personen: In 45 minuten tijd heeft u dit gerecht voorbereid!

Hoewel dit gerecht niet veel voorbereidingstijd behoeft, adviseren we u toch ruim de tijd te nemen. Want koken is ‘all about’ tijd nemen en aandacht aan het gerecht en de ingrediënten besteden. Kijk, ruik, proef, geniet!

De witte wijnsaus

Pel de knoflook en sjalot en snipper ze fijn. Fruit ze samen in een pan op laag vuur in hete olie voor circa 3 minuten. Doe de wijn erbij en draai het vuur weer wat hoger; breng het geheel aan de kook en laat in circa 6 minuten tot de helft inkoken. Neem even de tijd om te genieten van het aroma dat u tegemoet komt…

Schenk nu de room erbij en laat de saus op middelhoog vuur circa 10 minuten doorkoken. Breng op smaak met een beetje zout en witte peper. Schenk de saus nu in een fijne zeef. Door deze er goed doorheen te drukken zult u de smaak van de sjalotjes goed proeven in de saus. Roer tenslotte de garnalen erdoor.

Kabeljauwfilets

Natuurlijk gebruikt u de beste kwaliteit kabeljauwhaasjes, ongeveer 175 gram per persoon. Snijd de kabeljauw op de velkant diagonaal in, maak totaal 4 sneden. Verhit een scheutje olie in een pan en bak de kabeljauw rustig op de velkant in circa 6 minuten goudbruin en krokant. Draai de vis om en bak nog circa 2 minuten. Breng op smaak met een beetje zout en peper.

Spinazie

Was de wilde bladspinazie en laat goed uitlekken. Verhit een scheutje olijfolie in een wok en roerbak eerst op laag vuur een sjalotje. Voeg de spinazie toe en bak op hoger vuur. Bak de spinazie maar heel even, zodat ze mooi stevig blijft. Breng op smaak met een beetje kaneel.

Aan tafel

Schenk de wijn van uw keuze in zodat deze vast kan acclimatiseren. Schep de spinazie – voor het mooiste contrast – op een helderwit bord, leg de kabeljauwfilet er bovenop en lepel de witte wijnsaus met garnalen eromheen. Garneer eventueel met een schijfje citroen, een takje dille en nog wat Hollandse garnalen.

Geniet!

Ingrediënten

Visboer
4 kabeljauwhaasjes à 175 g
200 g Hollandse garnalen

Groenten en overigen
500 gram wilde bladspinazie
1  sjalotje
schijfje citroen
1 teentje knoflook
takje dille
kaneel
200 ml kookroom
olijfolie
peper en zout
350 ml droge witte wijn

Extra nodig
zeef

Wijnen

TIP 1 Gimme, gimme, gimme… Le Pòggere Est! Est!! Est!!! 2014

Deze pauselijke wijn is strogeel van kleur met een frisse geur van fruitige tonen. Droge en frisse smaak, vol met indrukken van citrus, appel, perzik en honing. Fruitige afdronk met een kleine mineraal.

TIP 2 You to me are everything…Altavilla Della Corte ‘Grillo’

Bleek strogele wijn. In de neus geeft de wijn een mooi en intens boeket met een delicate complexiteit, frisse citrus, meloen, amandelen en lavendel. De smaak is zacht, elegant en fris en vormt een prachtige combinatie met de kabeljauw.

Boodschappenlijst

Hier kunt u de boodschappenlijst downloaden van het gerecht
Kabeljauw met Hollandse garnalen

Boodschappenlijst Kabeljauw