Oh, oh, oh wat is hij zaaaalig. De griet is een vis die vaak door toprestaurants gebruikt wordt. Hij is zeker niet de goedkoopste maar zonder twijfel zijn prijskaartje waard. Samen met de fluweelzachte aardappelpuree en verschillende soorten paddenstoelen een onweerstaanbare combinatie van pure smaken. Het bewijs dat aarde en zee heel goed samengaan.

Aan de slag

Voor 4 personen: In ruim een uur tijd heeft u dit gerecht voorbereid!

De aardappelpuree

Doe de ongeschilde aardappelen in een pan met koud water, breng aan de kook en laat de aardappelen in circa 30 minuten gaar worden. Maak in de tussentijd de paddenstoelen schoon; zonder water (!) maar met veel geduld, liefde en een zacht borsteltje.

Verwarm – als de aardappelen bijna gaar zijn – de melk in een steelpan. Pel de aardappelen zodra u ze vast kunt pakken en druk ze door een fijne zeef. Toegegeven; dit is even een klusje maar het resultaat mag er zijn. Op deze manier krijgt de puree haar fluweelzachte structuur. Doe de puree terug in de pan en klop de helft van de boter en de warme melk erdoor. Breng tenslotte op smaak met zout en dek de pan af met plasticfolie zodat de puree niet uitdroogt.

De paddenstoelen

Smelt 50 gram boter in een pan, doe de knoflook erin en smoor deze een minuutje. Doe de paddenstoelen erbij en schep alles om maar laat ze niet bakken. Voeg de wijn toe en draai het vuur hoger zodat de alcohol in circa 4 minuten kan verdampen. Draai vervolgens het vuur weer laag, voeg peper en zout naar smaak toe en doe de deksel op de pan. Laat de paddenstoelen enkele minuten stoven. Neem ze vervolgens van het vuur, proef er alvast één en houd de rest – als het lukt – apart tot gebruik.

De griet

Verhit een koekenpan en doe de zonnebloemolie erin. Bestrooi de grietfilets met peper en zout en leg ze in de pan. Bak ze knapperig totdat ze bijna geheel ondoorschijnend zijn. Keer ze om en draai het vuur uit.

Aan tafel

Verwarm de puree en roer er eventueel wat verse truffel of Chaumes door. Verwarm de paddenstoelen en voeg de peterselie toe. Maak met een serveerring een mooi rondje van de puree en leg de grietfilet ernaast. Decoreer met de paddenstoelen en de saus en nog wat verse peterselie.

Kijk, proef, geniet!

Ingrediënten

Op basis van 4 personen

Visboer

4 grietfilets, elk van ca. 170 gram

Groenten en overigen 

8 grote rode aardappelen (liefst Desiree) of andere aardappel geschikt voor puree
600 gram diverse soorten paddenstoelen (grotchampignons, kastagne champignons, shiitakes, eekhoorntjesbrood; afhankelijk van wat er beschikbaar is), grof gesneden
2-3 teentjes knoflook, fijn gesneden
1 bosje peterselie
100 gram roomboter
0,5 liter halfvolle melk
zonnebloem- of plantaardige olie
zout en peper

Een flinke scheut witte wijn

*Eventueel truffel of Chaumes

Tip

Om de aardappelpuree extra smaak te geven, kunt u eventueel Chaumes of een beetje verse truffel toevoegen

Wijnen

TIP 1 Eight days a week…Langhe Arneis 2014
De Arneis levert een elegante witte wijn. Geur van vers fruit en bloemen. Heerlijk fris met een mooie structuur en een lange afdronk. Deze witte druif wordt alleen in Piemonte verbouwd. Lekker…8 dagen per week.

TIP 2 I get a kick out of you…Lugana Santa Cristina 2014
De Lugana uit de wijngaard ‘Massoni’ behoort tot de mooiste witte wijnen van het gebied. Het is een zeer elegante en delicate wijn, die zich met name kenmerkt door indrukken van o.a. rijp citrusfruit en iets nootachtigs. Hier wordt u blij van!

Boodschappenlijst

Hier kunt u de boodschappenlijst downloaden van het gerecht
Gebakken griet met paddenstoelen en aardappelpuree

Boodschappenlijst Griet