De coquille draagt haar naam met trots. Zo deftig als ze klinkt, zo chique is ook haar smaak. Elegant, verfijnd en een parel om te zien. Bijna zonde om op te eten…Bijna…De krokant gebakken Italiaanse ham zorgt voor een zout en knapperig accent. De crème van Parmezaan is romig en rijk van smaak. De drie samen… om stil van te worden.

Aan de slag

Italiaanse ham
Bak de ham in een droge koekenpan knapperig. Laat afkoelen tussen keukenpapier om het overtollige vet te absorberen. Snijd in repen – iets smaller dan de coquilles – en buig de onderkant een klein randje om.

Crème van Parmezaan
Smelt de crème fraîche op laag vuur in een sauspannetje. Voeg beetje bij beetje de geraspte kaas toe. Proef tussendoor hoe de smaak is. De kaassmaak mag niet te overheersend worden (dan proef je de coquilles niet meer). Voeg peper en zout toe en zet aan de kant. Verwarm de crème vlak voor het gebruik nog even. Mocht hij wat korrelig of te dik zijn, roer erdan een klein scheutje (kook)room door. Let op: het moet geen saus worden!

Coquilles
Smeer de coquilles in met olijfolie en bestrooi ze met peper en zout. Verhit de grillpan en bak de coquilles om en om 3 à 4 minuten per kant. Ze zijn goed als de platte zijdes ietwat bruingekleurd (gekarameliseerd) zijn en het middenstuk niet meer glazig is, maar wit. Leg ze even weg op een stukje keukenpapier.

Op het bord
Een rechthoekig of ovaal bord is mooi, maar ook een rond bord met bewerkte rand laat de coquilles prachtig tot hun recht komen. In dit voorbeeld hebben we gekozen voor een wit rond bord met blauw bewerkte rand. Het blauw combineert geweldig met het bruin van de ham en het wit van de coquilles. Smeer op elk bord met een kwast een mooie streep van de crème en leg daar per bord drie coquilles op. Steek onder elke coquille een reepje van de Italiaanse ham zodat ze mooi rechtop blijven staan.

Ingrediënten

Op basis van 4 personen. Voorbereidingstijd 20 minuten

Vis
12 coquilles

Overig
6 plakken parmaham
250 ml crème fraîche
stukje Parmezaanse kaas
olijfolie
zout en peper

Wijnen

Terre del Barolo Gavi
In de neus een fraaie rijpheid, peer, appel, citrus en wat stro. In de mond een fris droge aanzet met rijpe peer en appel, gevolgd door prachtige zuren en mineraligheid die zorgen voor een zeer lange, sappige afdronk. http://localwineandfood.nl/wijnen/witte-wijn/gavi-terre-del-barolo/

Cà dei Frati Lugana I Frati
Strogeel en prachtig helder van kleur. Rijke frisse wijn met de smaak van abrikozen en amandelen en een complex aroma van witte vruchten en hints van bloemen. De overtreffende trap van lekker! http://localwineandfood.nl/wijnen/witte-wijn/lugana-i-frati-ca-dei-frati/